Wat zijn heupklachten

Heupklachten zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door een aandoeningen veroorzaakt is elders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie. Om de pijn in de heup te verhelpen, is het daarom belangrijk om eerst de bron van de pijn in de heup te ontdekken.

De meest voorkomende heupklachten zijn de slijmbeursontsteking en slijtage. Bij vergevorderde slijtage is er de mogelijkheid om de heup te vervangen door een prothese. Afhankelijk van de staat van de botten wordt er gekozen voor een totale heup prothese of alleen een prothese van de kop van het dijbeen.

Een slijmbeursontsteking is meestal het gevolg van overbelasting, bijvoorbeeld langdurige belasting bij hardlopen. De slijmbeurs raakt dan geïrriteerd en wordt erg pijnlijk, soms in combinatie met een rode, warme, gezwollen heup. Behalve overbelasting kan het ook worden veroorzaakt door een val op de heup. De slijmbeurs krijgt dan zo’n klap dat deze geïrriteerd raakt en gaat ontsteken.

Andere, minder vaak voorkomende, klachten aan de heup zijn:

  • Aangeboren heupontwrichting (heupluxatie)
  • Avasculaire necrose
  • Heupdysplasie (ontwrichting)
  • Heupfractuur
  • Labrum letsel

Klachten en symptomen bij heupklachten

Slijtage in de heup kenmerkt zich door pijn in de lies, opstart problemen en een beperking in de beweeglijkheid. De pijn in de heup is het ergst wanneer u een tijdje stil heeft gezeten of gelegen. Eenmaal in beweging nemen de klachten af, tot het moment dat u te veel heeft gedaan. Na bijvoorbeeld een lange wandeling of fietstocht kant het zijn dat de heup toch te veel is belast, waarna de klachten weer toenemen.

Een slijmbeursontsteking is pijnlijk bij bewegen, maar kan ook veel pijn geven in rust. Slapen op de aangedane zijde is dan ook vrijwel niet mogelijk, wat voor een verstoorde nachtrust zorgt. De pijn bij bewegen speelt vooral op bij bewegingen waarbij veel beweging plaatsvindt in de heup, zoals fietsen, traplopen, hurken en wandelen.

Wat doet de fysiotherapeut

De fysiotherapeut zoekt samen met u eerst naar de kern van het probleem. Het is namelijk mogelijk dat de oorzaak niet in de heup zit, maar in de knie, enkel of rug. Als duidelijk is waardoor de klachten worden veroorzaakt, kan de fysiotherapeut gericht een behandeling inzetten. Bij een versleten heup is het vooral belangrijk dat u blijft bewegen, de fysiotherapeut geeft u hierbij advies over welke activiteiten wel en niet kunnen. Daarnaast zullen de spieren rondom het heupgewricht worden versterkt, zodat deze het gewricht beter kunnen ondersteunen. Hetzelfde geldt na een operatie. Voor de operatie is er een lange tijd met pijn aan vooraf gegaan, waardoor de spieren verzwakt zijn en de beweeglijkheid is beperkt. Dit moet na de operatie weer rustig opgebouwd worden. Overbelastingsklachten zoals een slijmbeursontsteking zullen vooral worden behandeling met advies en een aangepaste belasting van de heup. Ook het looppatroon wordt bekeken, om te kijken of daar nog wat in te veranderen is. Hiervoor staan wij ook in contact met verschillende podologen.