Wat zijn knieklachten
De knie bestaat uit verschillende structuren, zoals de meniscus, kruisbanden, kniebanden, kraakbeen, de knieschijf en het boven- en onderbeen. Wanneer door een verdraaiing, val, overbelasting of slijtage schade ontstaat aan één of meerdere structuren, dan kan dit zorgen voor pijn, zwelling en een instabiliteit van het kniegewricht. In dat geval spreken we van knieklachten. Bij sportblessures, die vaak veroorzaakt worden door een verdraaiing van de knie, zijn meestal meerdere structuren beschadigd. Een voorbeeld is de Unhappy Triod, waarbij de voorste kruisband, binnenste knieband en de binnenste meniscus alledrie beschadigd zijn.
Naast bovenstaande oorzaken is het ook mogelijk dat uw knie zodanig is aangetast door artrose, dat het kniegewricht wordt vervangen door een prothese. Na zo’n ingrijpende operatie is het belangrijk dat u goede begeleiding krijgt in uw revalidatie.
Veel voorkomende knieklachten zijn:
- Artrose
- Totale Knie Prothese
- Kruisbandletsel
- Meniscusletsel
- Knieband letsel
- Jumper’s Knee
- Patello-femoraal pijnsyndroom
- Peesontstekingen van de Quadriceps of Hamstrings
- Osgood Schlatter
Klachten en symptomen bij knieklachten
Afhankelijk van de oorzaak van de oorzaak kunt u verschillende klachten ervaren. Bij schade aan de meniscus kunt u bijvoorbeeld het gevoel hebben dat de knie ‘op slot’ zit, kunt u door de knie zakken en kan er zwelling in het kniegewricht zitten. Pijn is uiteindelijk de meest voorkomende klacht bij knieproblemen. Door de pijn kunt u beperkt worden in het uitvoeren van dagelijkse dingen, zoals naar supermarkt lopen of fietsen en traplopen, maar ook sporten zal niet of moeizaam gaan. Vaak wordt ook de beweeglijkheid van de knie beperkt, doordat u niet verder kunt bewegen door de pijn. Bij het verrekken of scheuren van de knie- of kruisbanden zal de pijn vooral in combinatie met instabiliteit optreden. Deze banden zorgen namelijk voor de stabiliteit van de knie.
Na een operatie voelt de knie meestal pijnlijk en instabiel aan. De knie kan rood, gezwollen en warm aanvoelen, dat is na een operatie een normale reactie en moet na een paar dagen minder worden. Bij een knieprothese duurt het ook even voordat u gewend bent aan het nieuwe gewricht. Met name de beweeglijkheid en de kracht zullen in het begin duidelijk beperkt zijn.
Mogelijke symptomen bij knieklachten:
- Pijn net onder de knieschijf
- Pijn in het gewricht
- Pijn achter de knieschijf
- Pijn in de knieholte
- Zwelling en/of bloeduitstorting
- Slotklachten
- Instabiliteit (‘door de knie zakken’)
- Beperkte beweeglijkheid
- Verminderde kracht
Wat doet de fysiotherapeut
De fysiotherapeut zoekt samen met u naar de oorzaak van uw klachten en kan op basis daarvan een oefenprogramma voor u opstellen. Als de oorzaak overbelasting is, is het belangrijk om eerst te achterhalen waar die overbelasting vandaan komt en tijdelijk de belasting op de knie aan te passen. Naast oefeningen kan medical taping toegepast worden bij onder andere klachten rond de knieschijf of ter ondersteuning van de knie stabiliteit.
De eerste fase na een operatie is er voornamelijk op gericht om de pijn en zwelling af te laten nemen door aangepast belasting. Wanneer het ontstekingsproces na de operatie voorbij is, kan de belasting geleidelijk opgevoerd worden. Door middel van oefeningen gericht op onder andere stabiliteit, kracht en beweeglijkheid wordt de belastbaarheid van de knie opgebouwd naar een goed functionerende knie, waarmee u uw dagelijkse activiteiten weer normaal uit kunt voeren en eventueel weer kunt gaan sporten.