Wat is een tennisarm (tenniselleboog)

Een tennisarm is een overbelasting van pezen en/of spieren van de onderarm (de zogenaamde ‘polsstrekkers’). De aanhechtingen van de pezen van deze spieren zitten aan de buitenkant van de elleboog. Soms zit de overbelasting aan de binnenzijde van de elleboog. Dat heet een golfersarm. De pijn is erg vervelend, maar niet schadelijk. In de meeste gevallen komt het voor aan de zijde die u het meest gebruikt als gevolg van overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn schilderen, kleding uitwringen, een schroevendraaier gebruiken, veelvuldig gebruik van computermuis.

Klachten en symptomen bij een tennisarm

Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan uitstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij bovenhands tillen van (zware) voorwerpen, knijpen (zoals bij iemand een hand geven) en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. Het vasthouden van voorwerpen zoals een mes, vork of een kopje of een pen kan moeilijk zijn. Ook kan het soms lastig en pijnlijk zijn om uw arm volledig te strekken en zijn er klachten tijdens het gebruik van een computermuis. Bij een golfersarm zit de pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Knijpen en onderhands tillen zijn handelingen waarbij de klachten geprovoceerd worden.

Wat doet de fysiotherapeut

Het is belangrijk te weten dat een tennis- of golfersarm in de meeste gevallen vanzelf over gaat. De fysiotherapeut kan u wel begeleiding bieden in het herstelproces, waardoor de omstandigheden voor het herstel zo optimaal mogelijk zijn. Tips en adviezen over het gebruik van de arm en de omgang met de klachten zijn hierbij een van de belangrijkste punten. Daarnaast kan de therapeut behandeltechnieken toepassen om het weefsel goed doorbloed te houden. Ook medical taping kan toegepast worden om de spieren te ondersteunen. Bij KennemerFysio behandelen we tennis- en golfersellebogen vaak met Shockwave. Toepassing van Shockwave is bij deze klachten effectief bewezen volgens wetenschappelijk onderzoek.